Amanda

Mitt livs resa + LCHF :)

Helgmys

Kategori: LCHF

Sitter på jobbet nu, ska jobba kväll och natt idag. Tog med mig lite gottis så de blir lite helgmys fast man jobbar :) köpte två stycken av den nya lokan: jordgubb/lakrits och päron/pitanga. Den med jordgubb/lakrits smakar lite skummt men den var god. Köpte även en 70% choklad att smaska på. Chokladen unnar jag mig mest på helgerna, annars äter jag bara de när mitt sug är som allra värst!

Va ska ni käka för gottis ikväll?

Lördag 31/3

Kategori: Allmänt

Ursäkta för lite sen uppdatering! Jg ska sticka iväg och jobba vid 17.30 så jag har haft en hel del städ på schemat här hemma innan dess :) sen tar ju mina älskade missar en del tid också!

Åt gårdagens middag till frukost, så god sallad! Nu sitter jag och njuter av mitt polkagris te med grädde i. Va ska ni göra idag?



Kram!

Bacon sallad

Kategori: LCHF recept

De blir en sen middag bestående av bacon sallad och ett glas vin ikväll :) i min bacon sallad hade jag:

Bacon
Mozzarella
Fetaost
Tomat
Gurka
Parmesan

Gott och de går fort att svänga ihop :)

Fredag 30/3

Kategori: Allmänt

Godmorgon!

Idag blev de smoothie igen! Jag bara älskar den och den är så uppfriskande! Jag var så lat så jag käkade direkt ur bunken haha. Sen blev det kardemumma kaffe med grädde till. Idag ska jag jobba lite, sen blir det att åka till ÖB och köpa kaffemuggar i shabby chic stil. Hela mitt hem är inspirerat av det och den lantliga sekelskift stilen :) ska träna lite överkropp idag också hade jag tänkt. Skriver mina övningar senare.

LCHF glass

Kategori: LCHF recept

Nu har jag faktiskt svängt ihop min allra första LCHF glass och gud va god den blev!! Denna glass kan man variera precis som man vill, jag valde hallon och blåbär denna gång. Receptet kommer här:

2,5 dl grädde
2 äggulor
3 tsk sukrin
1 dl blåbär
1 dl hallon
1 dl kokos

Vispa grädden och vispa ned äggulorna. Blanda kokos, blåbär och hallon i en bunke (detta ska mixas ihop.) vispa sedan ned denna blandningen med vispgrädden och äggulor. Häll sedan i sukrinet och vispa igen.

Låt glassen stå i en burk i frysen i några timmar, sen är det bara att njuta ;)

Löpning + intervall

Kategori: Träning

Nu är jag hemma efter min lilla löprunda. Jag och Angelica tog det ganska lugnt då de var ett tag sedan vi sprang sen har vi båda nyss varit förkylda. Men 1,5 km på 12 min är bra tycker jag, vi körde intervall träning och varvade PW med löpning. Bra för kondisen och förbränningen :) sen så hade jag ju lite försprång på uppvärmning då jag cyklade till och från henne på ca 1 km, hehe så då fick jag lite sådan träning också. Jag har löparappen och den är kanon om man vill mäta sträcka och tid!

Har ni tränat idag?

Jogga

Kategori: Träning

Nu ska jag ut på en joggingtur med min kära vän Angelica, see you soon :)

Torsdag 29/3

Kategori: LCHF

Förlåt att jag bloggar så sent men jg försov mig imorse och var tvungen att rusa iväg till jobbet! Hann få i mig ett stekt ägg och två skivor bacon.

Sen hann jag ju göra vin veckas vikt och mått kontroll :) och jag har gått ned 0,8kg totalt sen förra veckan men tyvärr har jag knappt minskat i midjemått, kanske för att jag har röda veckan? Haha :) känner mig faktiskt väldigt svullen, så mitt midjemått är väldigt lurigt. Jag har iaf gått ned 14,4kg sen 1 januari :)

Hur går det med eran viktnedgång?

Love Loka!

Kategori: LCHF recept

Jag är så sugen på något! Min vecka håller på att ta över allt, köpte en Loka med smak av smultron och citron, har druckit upp nästan hela flaskan på mindre än 2 timmar! Så gör jag för att hålla allt i sin ordning.

Jag har vägning och mätning av midjan imorgon, hoppas på bättre resultat än vad jag fick förra veckan. Hoppas att jag kan nå mitt mål tills jag åker till spanien om ca 3 veckor. Ingenting är omöjligt, eller hur? ;)

Blogg ämnen

Kategori: Allmänt

Jag skulle vilja veta vad ni läsare skulle vara intresserade av att jag skrev här på bloggen, i LCHF sammanhang såklart :) Jag har så mycket jag kan skriva, men jag vet inte riktigt va jag ska börja så jag täntke att jag kunde ta hjälp av er. Jag vet att de är många som vill ha recept, de ger jag er nya i princip varje dag :) Men de finns så mycket mer man kan skriva, men vad?

Va vill ni veta om mig, LCHF osv..

Kramar!

Fisk middag

Kategori: LCHF recept

Ikväll blev de fisk till middag här hemma. Jag gjorde i ordning en panering till fisken bestående av hemmagjort mandel mjöl och ägg. Först penslade jag fisken med ägg, sen la jag den i mandel mjölet, enkelt! Sen kokade jag lite broccoli till. Såsen köpte jag på en marknad då jag köpte rökt öring, den är hemmagjord och jag tror den bestod av: dill, hjortron och finsk gräddfil.

Va har ni ätit till middag?

Onsdag 28/3

Kategori: LCHF recept

Hej allihopa! Hoppas ni fått en bra start på dagen! Jag var så trött imorse igen pga förkylningen och jag hoppas de slutar snart. Blev en kokosmjölk smoothie idag med, går så fort att göra :)

Idag blir det lite jobb sen får jag besök av min sambos syster och hennes barn. Så blir de fart i huset.

Ikväll tänkte jag svänga ihop en god fisk rätt, så ni får lite recept på de med.

Kram på er!

Förresten, jätte roligt att ni provar mina recept och att ni verkar gilla dem!

Alla tjejer vet vad jag menar!

Kategori: LCHF recept

Alla tjejer har denna vecka en gång i månaden då suget är som allra värst! Jag har den nu och jag är så sugen på en massa gott hela tiden och jag lyckas hejda mig från att trycka i mig allt för mkt kolhydrater. Idag har suget varit skit jobbigt, så jag gick till affären och köpte ett kycklinglår som jag kan tugga i mig :) så gott och de är inte en massa kolhydrater i det. Va brukar ni andra LCHF:are göra för att stilla denna veckas sug? Intressant att veta!

Dålig uppdatering

Kategori: Allmänt

Ursäkta för dålig uppdatering de senaste dagarna. Har varit helt död pga. förkylningen, så jag har mest gömt mig haha. Idag blev det gårdagens fläskgryta till lunch, sen var jag och sambon på ett pizzahak för lite middag :) Min middag bestod av en blandsallat av: ost, fetaost, avokado, räkor, kräftor och en massa dressing! Det går alltså att hitta käk på en pizzeria för oss LCHF:are med :) Annars kan man ju beställa en kebab utan en massa pommes.

Tisdag 27/3

Kategori: LCHF recept

Hej hopp!

Jobbig morgon, är förkyld och bara snorar och nyser. Var heller inte speciellt hungrig. Så det blev en smoothie till frukost som jag fyllde med en massa antioxidanter i form av hallon och blåbär. Känner att jag behöver en hel del extra sånt nu :) Min smoothie bestod av:

Mindre än en halv dl blåbär
Ca 1 dl hallon
1/2 dl grädde
1 1/2 dl kokosmjölk
Lite kokosflingor
1/2 tsk linfrön

Jag vill träna men de är ju dumt att göra de nu me jag är sjuk! Känns jobbigt att behöva dra sig tillbaka ifrån det :(

Fläskfilé gryta

Kategori: LCHF recept

Svängde ihop en middag som bestod av en fläskfilé gryta. Tänkte ge er receptet på den dock inte mängden på ingredienser då de varierar beroende på hur många ni är i familjen. Man tar så mycket som man behöver :)

Detta hade jag i:

Fläskfilé
Purjolök
Tomatpure
Grädde
Crème fraîche
passerade tomater
Ekologisk buljong
Färska champinjoner
Salt och peppar

Blev god :) jag har annars lite svårt för fläskkött såsom kotletter, karré, fläskfilé osv.

Måndag 26/3

Kategori: LCHF

Idag är jag sååå himla trött och snorig! Sen har jag smått ont i halsen, detta är ingen jätte förkylning men dock har jag de mest irriterande symtomen man kan ha!

Aja, de blev faktiskt mitt underbara LCHF bröd till frukost idag med :) de är så himla gott och jag känner inte alls någon skillnad mellan de brödet med ett vanligt "grovt bröd". Så jag rekommenderar verkligen att bi tar och bakar det.

Idag står det jobb och en födelsedags kalas på schemat. Sen blir det ett recept på en god fläskfilé gryta som jag ska laga iordning ikväll :)

Va ska ni göra? Va ska ni äta för gott?

Kanelbullar

Kategori: LCHF recept

Idag blev det kanelbulle-bak :D Jag hade inga goda nötter hemma så jag tog solroskärnor och lite sukrin på toppen. Här kommer receptet:

 

Ingredienser:
4 ägg och 1 gula
3 msk Sukrin

50 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
1 tsk kardemumma
1 dl kokos
4 msk fiberhusk/psylllium
2 tsk bakpulver

Fyllning
50 gram mjukt smör och kanel

1 ägg till penlingen

Gör så här
Vispa ägg och sötning fluffigt i gärna 5 min. Häll i grädde och smöret, blanda noga. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten låt smeten svälla i ca 5 min.
Kavla sedan ut degen mellan två bakplåtspapper, och dra loss översta pappret. Bred ut smöret och pudra rikligt med kanel över och rulla ihop den som en rulltårta. Använd vass tunn kniv och peta försiktigt ner degen, den kan lätt fastna på det undre pappret. Det är lite pilligt och kladdigt.

Skär sedan bitar och lägg i bullformar. pensla och strö över nötterna. Ev. också lite sukrin.
Grädda i 175 grader i ca 15 min.

Bullarna blev jätte smarriga, men de hade kanske varit godare med lite nötter och inte solroskärnor.

 

Middag

Kategori: LCHF

Kom hem ifrån jobbet för en stund sen, trött och smått förkyld så jag orkar inte med något långkok idag. Blev stekt fläskfilé, kokt broccoli och chilli bea till middag :) gott!

Söndag 25/3

Kategori: LCHF

God morgon!

Gud va jag är trött, de var meningen att jag skulle vara ledig i helgen men jag fick lov att hoppa in och jobba idag.

Har ni haft det bra så här långt i helgen? Själv har jag haft det bra :) hoppas ni provar att baka mina cupcakes och att dem blir bra, ni gör förhoppningsvis snyggare garnering haha!

Till frukost blev det en skiva av mitt underbara bröd (ost, skinka och en tomatskiva.) ett glad mineral vatten i och kanel kaffe med lite grädde i :)

Cupcakes

Kategori: LCHF recept

Nu är mina cupcakes äntligen klara! De tar ju ett tag för dem att svalna så man kan ta på frostingen, annars smälter de. Jag har aldrig bakat cupcakes förut och de kanske märks på frostingen haha, men goda blv de iaf och de är ju de som spelar roll :) Jag valde att smaksätta min frosting med pepparkakskryddor såsom: kardemumma, ingefära, nejlikor och kanel. Så gott och jag älskar dessa kryddor! Här kommer receptet:

Ingredienser:
Kakan
75 gram smör
100 gram mörk choklad +70%
1/2 dl Sukrin
2 st ägg
1/2 st vaniljstång

Frosting
150 gram smör
1/2 dl Sukrin
3 msk vispgrädde
1/2 st vaniljstång

Gör så här

Kakan
Smält smöret i en kastrull tillsammans med chokladen.
Vispa äggvitorna till maräng.
Vispa äggulorna med socker och fröna från vaniljstången, poröst.

Blanda i smör/chokladblandningen i äggblandningen och vänd sedan ner försiktigt marängen i smeten.

Fyll muffinsformarna med smeten.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 5 minuter.
Ta ut och låt kallna ordentligt

Frosting

Låt smöret stå i rumstemperatur och bli mjukt.
Vispa smöret och socker ordentligt med elvisp.
Häll i vaniljfröna och grädde.
Vispa ordentligt i ca 5 minuter så att allt blandas väl.

Ta en sprits och spritsa frostingen över kakan. Ett tips! Låt dem stå en stund i kylen så att frostingen stelnar.


 

Ikväll/ eftermiddag blir de bak :)

Kategori: LCHF

Yes! Nu har jag kommit på vad jag ska baka ikväll/eftermiddag. De blir härliga LCHF cupcakes, med krämig choklad frosting ;)

Syrran ska komma med lite ingredienser som fattas i eftermiddag så fort jag fått den sätter jag igång med baket!

Kommer att lägga ut både recept och härliga bilder på cupcakes:en och lite utan baket!

Hoppas ni kommer att gilla dem! Förresten, om ni provar mina recept går ni jätte gärna kommentera och säga vad ni tyckte.

Kram / Amanda

En solig vårdag

Kategori: Allmänt

Sitter i solen på min balkong och dricker polka gris te :) smakar precis som polka grisar!

Sitter och funderar på vad jag ska laga för god middag ikväll men jag kommer inte på något bra. Har ni några bra tips?

Sen funderar jag på va jag ska baka ikväll, lovade ju att jag skulle svänga ihop något smarrigt recept att lägga upp här på bloggen :)

Kom med tips och idéer angående middag och vd ni vill att jag ska baka :) just ja det blev en lång PW i solen idag, ett måste i det här vädret. Hoppas ni njuter lika mycket som jag!

Lördag 24 mars (våffelfrukost à la LCHF

Kategori: LCHF

Godmorgon allihopa! Sovit gott? De har iaf jag! När jag vaknade så var jag grymt sugen på våfflor, så våfflor skulle de bli så klart!

Receptet på mina våfflor är detsamma som mina pannkakor. Jag skriver det igen:

2 ägg
1 dl grädde
1 tsk fiberhusk/ psyllium

Denna gång ville jag göra en syltliknande utan sukrin. Jag tog ca 5-6 frysta blåbär, liks många hallon och satte dem på några i minuter i mikron. Sen skärde jag en hel färsk jordgubbe i bitar och blandade ned tillsammans med de andra bären. Så har du en kanon sylt :) Sen lite grädde försås.

Sen har jag en kopp roibos te till, omega 3 kapslar plus silica.

Va händer idag då?

Taco middag

Kategori: LCHF

Fredag kväll och det blir taco kväll :) Jag vet att man ska vara försiktig med att äta tomat men nu när se var tacka så var jag lite tvungen att äta lite.

Köttfärsen är gjort på hemmagjort tacokrydda, crème fraîche, smör och massor med ost.

 

Lunch på stan

Kategori: Allmänt

Sitter på stan i Västerås och inväntar lunch. Tror inte resturangen gillar när man fifflar med beställningen haha! Är på en thairesturang och jag tog bort ris och en massa annat knas och bytte det mot stekta grönsaker :)

Åh, sen har jag lagat mina älskade Ray ban solglasögon som min kära syster pajade på en fest. Små bitter för de men ändå glas att de lever nu haha!

Fredag 23 mars

Kategori: Allmänt

God morgon! Idag är det fredag, så de blir att gå ens stund på stan efter jobbet med syrran :)

Idag blev det en kanon smoothie som
Innehåller betydligt mindre kolhydrater än den som jag visade förut i bloggen! Här kommer min morgon smoothie:

2,5 dl cocosmjölk
2 ägg
1 dl hallon
Lite kokosflingor
Lite linfrön

Så himla god! Ha en bra dag, va ska no göra idag?

LCHF glass :)

Kategori: LCHF

Visste ni att ICA Maxi säljer LCHF glass? Så god! Jag har provat både choklad och smörkola. Min personliga favorit är choklad.

I början av min LCHF

Kategori: Motivation

Nu tänkte jag att jag ska berätta lite för er hur jag gjorde för att komma in i min nya livstil LCHF så bra som möjligt. Det är en del som har frågat lite hur jag åt och hur jag tränade för att få så bra resultat som möjligt. Hoppas detta kan hjälpa er och att ni får en massa motivation :) Så här gjorde jag för att lyckas i början och faktiskt hålla fast vid LCHF och inte dippa tillbaka till min gamla livsstil:

Träning


Ska jag vara ärlig så tränade jag inte alls! Jag började träna för ca 1 månad sen för att underlätta att gå ned mina sista 6,5kg, träning kan bli nödvändigt då det kan vara lite mer krux att bli av med just dessa kilon. Visst jag var ju ute och gick så mycket som möjligt, men någon kondition och styrke träning blev det inte. Naturligtvis ska jag inte avråda er från att träna när ni börjar med LCHF snarare tvärtom! Jag var en latmask och det hade gått betydligt mycket fortare för mig att gå ned i vikt om jag hade tagit till träning från början. Tråkigt nog så gjorde jag inte det! Dessutom mår ni mycket bättre av att träna, aldrig hört det förr va? Haha :)

Hur jag åt i början


Jag var enormt motiverad och nu skulle jag minsann förändra mitt liv föralltid!! Jag visste naturligtvis vilket sugar/carb monster jag var och jag levde i stort sätt på dessa två saker. Hur skulle detta gå? Jag såg till att äta mycket fett! Åt massor med fett både till frukost, middag och lunch. Tog i lite extra med det just för att jag skulle vara riktigt mätt, inte vara hungrig och börja sukta efter allt socker och kolhydrater. För går man hungrig i början, är det otroligt lätt att gå tillbaka till sina gamla dåliga vanor. Kan visa ett exempel på hur en dags matintag kunde se ut just i början:

Frukost: Kaffe/te med grädde i! 2 stekta ägg (mycket smör i pannan) + 4 skivor bacon.

Lunch: 2 avokadon + lite keso / grillad kyckling / kokta ägg (lite olika alternativ, jag är ingen stor lunch ätare direkt.) Jag vill att lunchen ska vara lätt, ibland åt jag även gårdagens middag till lunch.

Middag: Liknande gratäng som jag lade upp nuss på bloggen! Jag gjorde egna köttbullar, biffar, korvstroganoff, köttgrytor, laxgratänger, kycklinggratänger, taco gratäng och liknande sådant. Mycket gratänger haha!

Olika mellanmål:
Jag äter inte så mycket till mellanmål nu, men som jag nämnde så drack jag mycket te och kaffe i början av min LCHF. Hade ibland lite grädde i när de var som jobbigast med (den falska hungern.) Åt även ost och skinkrullar med smör på.

Jag var väldigt försiktig med för mycket mejeriprodukter i början då det lätt kan bli alldeles för mycket kolhydrater! Jag äter 20 gram kolhydrater per dag och skulle jag dricka ett glas med grön mjölk (ca 2 dl) så blir det 10 gram kolhydrater vilket är halva mitt dags intag! Visst jag hade lite creme fraiche i mina gratänger men inte mer än så. De mejeriprodukter som jag åt och äter även idag är: grädde, olika ostar med hög fetthalt och smör. Ibland äter jag lite grekisk/turkisk youghurt till frukost men det händer väldigt sällan.

Som sagt ät mycket fett! Jag vet att det kan vara svårt ibörjan när man inte är van, jag tyckte att de var jätte jobbigt att äta så mycket fett men jag vande mig ganska fort faktiskt :)

Övergångsperioden/avgiftning

Det tog min kropp ca 2-3 veckor att bli av med mina allra värsta besvär. Som jag sa så var jag ett riktigt sugar/carb monster och jag hade redan problem med mina humörsvängningar sedan innan. Pinsamt att säga men jag har faktiskt haft problem med att jag varit tjurig och deppig förut. Inte så konstigt med tanke på vilken hemsk kost och livstil min stackars kropp fick genomlida! I alla fall, jag blev grymt sur under övergångsperioden/avgiftningen från socker och kolhydrater. Jag ville gärna inte träffa någon och definitivt inte folk som åt socker framför mig för då blev jag sur haha! Jag hade även huvudvärk, trötthet och jag orkade inte mycket.

Men guuuud så skönt det var när jag äntligen blev fri och faktiskt kunde säga nej till all coca cola, lösgodis, chips, kakor som alla runt ikring mig tryckte i sig. Det är faktiskt lite underligt, man märker inte innan hur mycket skit folk faktiskt stoppar i sig förens man själv har slutat med det. Jag blir lite smått äcklad av allt socker som folk runt ikring en konsumerar. Helt sjukt för att vara mig och jag känner faktiskt inte igen mig själv.

Hjälp vid övergångsperioden/Livlinor


Tänkte att jag skulle tipsa er om några hjälpmedel/livlinor som jag tog till när sockersuget blev som allra värst vid min övergångsperiod/avgiftning. Dessa tog jag som sagt bara till när allt var som värst och när jag kände att jag inte orkade mer.

- 1 dl frysta hallon, vispa 1 dl grädde till och de blir lite glass känsla.
- Brie ost (väldigt lite kolhydrater i.)
- Babybel ost och andra desert ostar.
- Te/kaffe med en tesked sukrin i. (sukrin är sockerersättning med lite kolhydrater och det är helt naturligt!)
- Choklad med minst 70% kakao i! Jag åt oftast 86% choklad då den innehåller mycket mindre kolhydrater än den 70%:a. Jag åt ca 1-2 rutor och sen blev jag av med socker suget.
- Ostrullar och skinkrullar.
- Mineral vatten med en massa olika saker hällde jag i mig litervis! Gör det fortfarande ;)

Jag hoppas på att jag har förklarat på ett bra sätt hur jag fixade min första tid med LCHF med lyckade resultat :) Tro mig, när du ser och känner att din kropp börjar förändras kommer du att känna dig motiverad! Jag mår bättre än aldrig förr: glad, piggare, roligare, smalare och snyggare. Inget socker är mer värt än det och det lovar jag er alla.

Detta blev ett väldigt lång inlägg och om jag har missat något eller om det skulle vara något annat som ni vill veta så är det bara att fråga på! Jag svarar så gärna :)

En trött och tjurig Amanda som bara vill äta skräpmat! (Bild tagen 2011-01-31)

En glad, pigg och lycklig Amanda som rasar i vikt och mått ;)



Köttfärs och squash gratäng

Kategori: LCHF recept

Till middag blev det min "tager vad man haver gratäng" haha! Nej men jag gjorde en köttfärs och squash gratäng. Så här gjorde jag den:

Ca 500 g köttfärs
2 squash
1 dl crème fraîche
Tomatpure
25 g smör
Salt och peppar
Kryddor som du gillar!
2 dl valfri ost

Sätt ugnen på 150 grader. Stek köttfärsen i smöret, blanda i kryddor, tomatpure och crème fraîches. Smörj en ungsform och skiva squashen, lägg dessa i botten av formen.

Sen lägger du i köttfärsröran, fördelar osten över gratängen och sen in i ugnen i ca 15-20 minuter. Känn lite med en gaffel på squashen så att den är klar.

Detta är en god och krämig gratäng som passar hela familjen! Den är enkel och går snabbt att göra om man är trött och inte orkar trixa i köket. Gör en frisk sallad till om du känner för det :)

 

Torsdag 22 mars

Kategori: Träning

Godmorgon bloggen!

Vaknade för ca 1 timme sedan av att syrran ringde och tjoade om att hon skulle komma hit en stund. Så hon och jag käkade lite av mitt LCHF bröd och hon gillade det skarpt :)

Idag var det invägning, denna vecka var det inga stora resultat att tjoa för. Jag har gått ned 0,2kg denna vecka och väger nu 63,4kg. Midjan har minskat med 2 cm och nu har jag ett midjemått på 80 cm.

Som sagt detta var inga jätte resultat, men kon ihåg att man får se de stora i det lilla :) Nu är det i slut tampen av min viktminskning och det kan gå lite trögare då. I slutet när man börjat att nå sitt mål och målvikt kan det vara bra om man börjar träna, då går det lite lättare. Skönt iaf att vågen inte står still nu på samma som den gjorde förra veckan, vilket också är ett vanligt fenomen när man är i sluttampen!

Nu ska jag göra mig i ordning, sen blir det jobb! Kram / Amanda

LCHF bröd

Kategori: LCHF recept

Nu har jag äntligen provat på att baka ett LCHF bröd. Gud va gott det blev! Väldigt enkelt att baka, det var inget krångel enligt min mening. Det bästa med det här brödet är att det innehåller 1,5g kolhydrater per skiva :) Här delar jag med mig av receptet:

Detta ska mixas tills det blir mjöl liknande:

4 dl krossat/helt linfrö
2 msk Fiber Husk/Psyllium
2 tsk bakpulver
1½ tsk salt

Dessa torra ingredienser rörs i efter:

1 msk brödkryddor
4 dl Solroskärnor (eller vilka nötter man vill.)

Rör ner till en jämn smet:

250 g kesella naturell 10%
6 ägg

Sätt ugnen på 175 grader och klä en bakform med bakplåtspapper. Fördela den kompakta degen i den. Grädda i ca 80 min lågt i ugnen. Låt svalna och skiva sedan upp i skivor!

 

image description

image description

image description

En solig dag med kondition

Kategori: Träning

Blev ingen styrketräning idag, jag valde istället att ta en PW (powerwalk) på 3,5km :) Det har varit ett helt underbart väder här i min lilla silverstad Sala! Så jag och sambon var bara tvungna att gå ut istället, vi passade på att gå förbi svärföräldrarna också när vi ändå var ute på vår runda.

Brödet jag pratade om igår, de är inne i ugnen nu och jag väntar med spänning på hur det ska bli! Jag lägger ut receptet här på bloggen när det är klart så att jag kan få med några fina bilder också.

Middag: Korvstroganoff

Kategori: LCHF recept

Här kommer ett recept på min goda korvstroganoff! Jag valde att koka lite broccoli till :)

3 chorizo korvar (85% kötthalt)
1 gul lök
1,5 dl grädde
1 dl crème fraîche
2 dl passerade tomater
Salt och peppar

Den här maträtter går fort att göra och kanon god, är annars ingen storätare av just korvstroganoff.

Som sagt! Enkelt och gott precis som LCHF ska vara :)

 

Skillnaden mellan LCHF och GI

Kategori: Uncategorized

Vad tycker ni om Pauluns svar på vad som är skillnaden mellan LCHF och GI?

Onsdag 21 mars

Kategori: LCHF

Hej allihopa!

Jag har haft jätte problem att logga in på bloggen idag då internet har krånglat. Hoppas att de ska funka nu!

En bra morgon, pigg och glad som vanligt :) Idag blev det en "wrap-smörgås" till frukost plus en kopp kaffe med grädde i. Jag hade ost, skinka och skivad gurka på min. Här kommer receptet:

2 ägg
1 msk fiberhusk/psyllium
1 msk grädde

Mycket mättande, jag delade min smörgås i två då de räcker bra för mig att bara äta en halv med mkt pålägg på!

Idag blir det lite jobb, sen hem och träna lite styrketräning. Imorgon är det vägning samt mätning av midjemått, undrar hur mkt jag har lyckats gått ned och minskat i midjan denna vecka?

Vad har ni på erat schema idag?

Fler recept kommer

Kategori: LCHF

Det är många som frågar och vill ha fler recept och de ska ni självklart få! Varje dag kommer jag att lägga upp recept på min middag och frukost. Men även lunch, dock är jag oftast borta och jobbar under lunchen. Till lunch brukar jag oftast äta det jag åt till middag dagen innan eller så köper jag en 1/2 grillad kyckling som jag mumsar i mig :) Ibland äter jag även 1 paket natuell keso då jag älskar keso.

På fredag hade jag tänkt att baka ett gott bröd som innehåller ca 1,5 gram kolhydrater per skiva! Ska bli kanon att få äta LCHF vänligt sådant. Sen hade jag tänkt att baka något gott såsom brownies, cheescake eller något liknande. Vet inte riktigt vad det blir än?

Ni får jätte gärna komma med förslag om vad ni skulle vilja ha bra recept på!

Kram// Amanda

Pizza a la Amanda

Kategori: LCHF recept

Nu har jag provat att göra min allra första LCHF pizza :) Jag är så lycklig! Jag har ju inte käkat pizza sen långt innan jul! Åh den här pizzan blev så god och mätt blev man på bara en liten slice. Här kommer mitt recept:

Pizza deg:

4 ägg
salt
4 msk olja
2 msk grädde
8 msk vatten
6 msk fiberhusk/psyllium
2 krm bakpulver

Tomatsås:

250g passerade tomater

Man kryddar tomatsåsen precis som man vill, jag hade i: oregano, persilja och örter. Jag hade även i salt och peppar + cayenne peppar för att jag älskar den kryddan!

Topping:


Skinka
Färska champinjoner
Ost
Oliver

Gör så här:

Vispa äggen och saltet fluffigt. Tillsätt resten av ingredienserna, blanda väl och låt svälla i ca 10 minuter.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och grädda i ugnen i 10 minuter på 225 grader eller tills den har fått en fin färg. För att underlätta att breda ut smeten på baklåtspappret kan man använda sig av plastfolie. Lägg plastfoliet över smeten och tryck försiktigt ut smeten med fingertopparna.

Lägg på tomatsåsen och pålägget som du valt, grädda pizzan tills osten har smält.

Klart! Nästa gång ska jag prova att göra en likadan pizza fast med gorgozola och bacon som topping :)

image description

image description

image description

image description

LCHF - det enda som funkat!

Kategori: Uncategorized

Som sagt, att välja eller ens komma på att börja leva med LCHF kom som en blixt ifrån klar himmel. Visst jag hade hört talas om LCHF för ca 3 år sedan men av någon anledning så snappade jag inte upp det.

Jag är även en som sagt kvinna med extrem stark och grov benstomme. Lätt för att bygga muskler, jag bar soffor i Stockholm samt körde lastbil i nästan två år. Detta jobbet var tungt och slitsamt och där hade jag mkt användning för min styrka. De var även där min värsta övervikt kröp fram, åt inget och sen åt jag ett stort mål mat sent på kvällen när jag kom hem ( denna måltid innehöll ca 90% kolhydrater.)

Jag har provat precis alla sätt förutom viktväktarna för att gå ned i vikt. Atkins, drink dieter, GI, jojo bantning, barnmats dieten you name it! Inget har funkat och jag har tröttnat grymt fort på dem allihopa. Så jag antog faktiskt att LCHF inte heller skulle funka, men de gjorde det!! Kilona bara rasa av min kropp som aldrig förr och jag trodde inte på vågen för en sekund.

Den här dieten passar min kropp som handen i hansken och jag är aldrig hungrig. Mina nervösa sammanbrott, trötthet, deppighet har försvunnit och jag är piggare och gladare än aldrig förr.

Första veckorna när man avvänjer sig i från socker är mycket jobbiga, men de finns som sagt saker man kan göra för att stilla de hemska sockersuget. Här kommer yttligare tips:

- Träna!
- några färska hallon
- drick vatten
- kaffe/te med en tsk sukrin i
- ät dig mätt så slipper du de värsta suget!

De finns massor med tips, men detta hjälpte mig massor :)

Tisdag 20e mars

Kategori: Allmänt

Godmorgon alla glada! Själv gick jag precis av en jour natt. Är lite seg men ändå pigg och glad som vanligt :) idag blir det tre löskokta ägg till frukost plus kaffe med en skvätt grädde i. Kokt ägg är jätte bra till frukost, man håller sig mätt himla länge på dem.

Vad ska ni göra idag? Själv blir det lite jobb, sen ska jag ge mig på att baka en kanon LCHF pizza! Självklart kommer recept och bild ut här i bloggen :)

Kram amanda

Bra mot socker sug

Kategori: Motivation

Precis i början när jag började med LCHF när jag fortfarande slogs mot mitt socker sug drack jag mängder med te! Jag drack säkert 6-7 koppar per dag och de stillade mitt socker sug. Jag drack grönt, rött och svart te dock ej vitt. Min personliga favorit är "orientalisk kanel" från friggs som är ett rött te.

Dricker fortfarande mängder av te ;)

En morot/mål

Kategori: Motivation

När jag bestämde mig för att jag skulle äntligen ta tag i mig själv och gå ned de där överflödiga kilona så tänkte jag för mig själv att jag måste ha någon slags morot/mål att se fram emot när jag äntligen gått ned dem.

Valet av morot/mål var inte direkt svårt! Min pappa och hans sambo bor i Spanien (Javea), så jag och ca 20 personer till ska ned dit den 23 april för att fira hans sambos 50 års dag. Då ska jag ha nått mitt mål som är på ca 6,5kg till :) Man vill ju vara kanon snygg när man ska gå där i värmen i bikini!

Detta är något som har gjort mig otroligt driven och målmedveten! Sätt ett rimligt och bra datum då du vill ha nått ditt mål. Det kan vara att du som jag: åker på semester eller du kanske köper den väskan du alltid drömt om. Eller varför inte gör något som du drömt om som tex. hoppa fallskärm kanske?

Får man något att se fram emot förutom att du äntligen har blivit hälsosam, gått ned i vikt osv. Så blir det mycket roligare samt lättare att nå sitt mål. Det är ett hett tips ifrån mig :)

Jag är med på Kostdoktorn!

Kategori: Min historia

Gud va jag blev paff när jag såg att jag var med på kostdoktorns hemsida där man ser mina för och efter bilder så här lång i min resa med LCHF :)

Tack så jätte mycket för alla underbara kommentarer! Jag blir så otroligt glad. Men än är inte min resa slut och jag har massor mer att ge så fortsätt att läsa min blogg :)

Stor kram! / Amanda

 

Måndag 2012-03-19

Kategori: Uncategorized

God morgon Sverige! Allt väl? Jag är trött och seg som, har ev mycket hektiskt jobb dag samt natt framför mig. Ett tips på mat om man är på resande fot, jag brukar alltid koka ägg och ta med mig i handväskan. Enkelt, snabbt och billigt :)

Love sundays

Kategori: Uncategorized

Jag och sambon har inte ätit något gott tillsammans på mkt länge så jag beslöt mig för att köpa lite jordgubbar och vispa liten grädde till :)

Middag

Kategori: LCHF

Tänkte visa vad det blev till middag idag! Jag och sambon slängde ihop en köttfärsås som bestod av: kryddor, krossade tomater, riven parmesan crème fraîche till det hade vi mozzarella och gurk stavar. Mums!

Att vänja sig vid sitt nya jag..

Kategori: Motivation

Ibland kan det vara otroligt svårt attt hitta motivation och verkligen se hur saker och ting går frammåt när man ändrat sin livstil. Folk som inte har träffat mig på jätte länge utbrister: GUUUUUUD VA SMAL DU HAR BLIVIT AMANDA, VA HAR DU GJORT??! Även fast folk i ens omgivning ser det så kan det ibland vara svårt för en själv att verkligen se att man har ju faktiskt gått ned mycket i vikt. Du provar kläder som du tidigare inte fått på dig och de sitter kanon idag och du tittar på dig själv i spegeln och ser att du har ju försvunnit en aning. Men varför kan det då vara så svårt att se att du verkligen har förändrats?!

När jag tittar på mig själv så ser jag bara mitt gamla vanliga jag, men jag antar att det tar en del tid för en person att komma in i sin nya kropp och vänja sig vid den? I mitt fall är det så, de känns liksom inte som om att jag har mist hela 13,4kg samt mina 18 cm i midjan. När jag såg bilden som jag lade upp ifrån i höstas blev jag helt paff! Fasiken vad jag har förändrats!

Mitt tips om du har haft lite liknande problem som jag: Titta inte på bilder ifrån dig innan du började med LCHF förens du har gått ned ca 10 kg i vikt (om du nu ska gå ned så mkt), för när du väl kikar på dessa bilder sen kommer du att inse hur mkt du egentligen har förändrats :)

Kram!

Söndag 2012-03-18

Kategori: LCHF recept

God morgon allihopa! Vaknade för en stund sen och var ganska trött. Katterna väckte mig :)

Vi var på en lugn filmkväll hemma hos en vän jag och sambon.

Idag ska jag åka och hälsa på min farmor och farfar som bor ca 2 mil härifrån. Tänkte även tvätta bilen hemma hos dem då min är extremt skitig!

Så här såg min frukost ut nu, kaffe med grädde och mina ägg speciale ;) stekta ägg med riven ost och skinka på! Prova för de är kanon gott.

Lunch/middag

Kategori: Allmänt

Sitter och käkar en blandning av lunch och middag eftersom jag gick upp så sent imorse.

Äter en hos omelett med massor av ost och skinka i. Sen står en av mina största laster med också, mineralvatten! I love it! Dricker hur mkt som helst av det i alla möjliga smaker.

Före & efter bild så här långt!

Kategori: Min historia

Tänkte att jag skulle visa min för och efter bild så här långt med LCHF.

Här är en bild ifrån hösten 2011, som sagt 77kg tung med ca 100 cm midja.


Här är en bild som jag tog nyss :) 63,6kg tung med ett midjemått på 82cm


Jag är inte så förtjust i att ta bilder på mig i underkläder och lägga ut offentligt, så jag hoppas att de här bilderna blir bra och att man kan se någon skillnad. Bilden som jag tog nyss ser man mina kraftiga lårmuskler, jag har en otroligt grov bensomme och jag har lätt för att bygga stora muskler. Kanske skulle bli gladiator haha?

Lördag 2012-03-17

Kategori: LCHF recept

Godmorgon eller god förmiddag eller vad jag ska säga. Gick upp vid ca 10.30 så det blev ingen frukost, utan jag gjorde en LCHF brunch istället bestående av pannkakor, bacon och färska hallon :) så himla gott! Denna frukost kan du variera till max, du kan ju ha keso till också istället för viskad grädde osv. Här kommer receptet:

2 ägg
1 dl grädde
1 tsk fiberhusk/psyllium

Sen är det bara att vispa ihop allt och sen låta smeten stå i ca 5 minuter för att husket ska kunna binda lite vätska. De blir ca 3 pannkakor av den här smeten beroende på hur stora du gör dem. Ett tips! Ta lite frysta hallon och tina upp dem i mikron, strö sedan på lite sukrin så blir det som en sylt :)

 

Träning

Kategori: Träning

Idag blev det överkropp! Så himla skönt att få träna, har varit lite för lite de senaste dagarna med det så de var skönt att får kicka igång lite. Tränar ca 20-30 minuter varje pass med hör intensitet naturligtvis :) För min del är det bättre att köra ganska korta pass med många rep och som sagt hör intensitet. Imorgon blir det underkropp.

Så här såg det ut:

20 x 3 (med hantlar)
Plankan 40 sek x 3
Dips på kant 20 x 3
Armhävningar 20x 3
+ stretch på det.

Min historia!

Kategori: Min historia

Allt det här med LCHF hände över en natt för mig! Jag låg hemma på soffan hos min pappa då jag skulle köra han och hans sambo till Arlanda tidigt morgonen efter, datumet vad 2011-12-27. Jag låg och funderade på vad jag skulle göra för att bli av med mina 10 kg som jag hade samlat på mig under mina nästan två år som lastbils chafför. Dessa kilon hade jag samlat på mig pga att jag aldrig åt! Under mina 12 timmar långa pass åt jag ingenting förutom visseligen en cola som jag drack för att hålla energin uppe under dagen. Jag hade helt enkelt inte tid att äta och när jag väl kom hem var det oftast något i stil med spagetti och köttfärsås som jag åt, ett stort berg med pasta och nästan ingen köttfärsås (eftersom jag inte gillar det!) Jag svälte alltså min kropp så att så fort den fick mat tog den precis all energi den kunde få för att överleva. Därför gick jag upp massor! Jag har alltså aldrig vräkt i mig mat. Jag var svullen, deprimerad, min mage ska jag inte tala om och jag var aggressiv. Mitt humör var utan dess like! Jag blev arg på precis allt som inte funkade som jag ville att de skulle funka. De funkade alltså inte i längden och det var dags för förändring. Jag vägde då 77kg till min 163cm långa kropp. Detta är ju ingen extrem övervikt men de är fortfarande ca 20 kg to mutch.

Men som sagt, jag låg hemma i pappas soffa och pillade med min iphone, plötsligt som en hint ifrån ovan!! Jag ska börja med LCHF! Läste precis om allt angående detta, en av mina kattunge köpare gick på LCHF så hon gav mig massor med kanon tips som jag behövde för att starta. Sen kände jag ju också att jag behövde ha en bra bok som jag kunde läsa och stötta mig av (då ingen i min närhet stöttade mig i detta) så jag valde att köpa Katrin Zytomierskas bok Dags att bli smal - LCHF på mitt sätt! Den boken har varit kanon under min viktminskning och jag har fått massor med information av den.

Egentligen började jag med LCHF 2011-12-27, men min egentliga resa började 2012-01-01 och jag var peppad som aldrig förr. Sedan dess har jag minskat 13,4kg och hela 18cm i midjan. Tänkte att jag skulle visa en liten summering av hur jag gått ned i vikt vecka för vecka. Jag väger mig en gång i veckan så fort jag vaknat och det är varje torsdag:

- 2012-01-01 -1kg (76kg)
- 2012-01-05 - 3kg (73kg)
- 2012-01-12 -0 (73kg) Jag stod helt stilla alltså!
- 2012-01-19 - 2kg (71kg) Yeyy! Nu går det igång igen!
- 2012-01-26 -1kg (70kg)
- 2012-02-02 - 3,5kg!!! (66,5kg)
Nu hade jag en period då jag inte hade tillgång till våg
- 2012-03-01 -2,1kg (64,4kg)
- 2012-03-08 + 0,4kg! Hur gick detta till?!?! :( (64,8kg)
- 2012-03-15 - 1,2kg (63,6kg)

Som sagt så här ser lite utav min viktresa ut hittills med LCHF :) I min blogg kommer jag att dela med mig av massor med tips både med mat, träning samt motivation!


Här är en bild ifrån midsommar 2011 då jag vägde 77kg! Haha snygg va ;) Mullig och go.


En till bild ifrån midsommar 2011 (77kg tung)
Detta är en bild av mig ifrån midsommar 2011. Då vägde jag 77kg


Jag hade faktiskt inga bättre bilder på mig ifrån den tiden då jag var som tyngst. Jag hatade nämligen att va med på bild, för då såg ju jag hur verkligheten såg ut.

Trött...

Kategori: LCHF recept

God morgon Sverige!

Idag är jag en trött en kan jag säga, ville absolut inte gå upp ur sängen men jag hade tyvärr inte så mkt att välja på då jag ska iväg och jobba.

Det blev min favorit smoothie till frulle idag med, den är ju så fantastiskt god och mättsam! Håller mig mätt på den till strax efter lunch.

Lugn kväll

Kategori: Allmänt

Ikväll blir det lugnt TV tittande, syrran och hennes pojkvän kom förbi nu under kvällen. Blir ingen träning ikväll, så jag ska köra stenhårda styrke pass både imorgon och i helgen :) Man måste ju ta igen sig när man legat på latsidan i veckan. Fast igår tog jag ju en PW i 40 minuter så jag har ju motionerat.

Ni får ha en jätte bra kväll! Imorgon ska jag berätta från början hur min fantastiska LCHF resa började från början (den pågår ju faktiskt fortfarande.) Ska dela med mig av en massa härliga tips också :)

Kram på er!

Matlagning

Kategori: LCHF recept

Hemma! Håller på med en kanon god LCHF köttgryta! Så himla och mättande. Denna gryta kan man helt variera ingredienserna i som man vill samt man kan variera mängden beroende på hur många som ska äta.

Detta har jag haft i min gryta:

Grytbitar av nötkött
2 dl crème fraîche
Ca 1 dl grädde
Purjolök
1 gul lök
Ca 1 dl krossade tomater
Salt och peppar

Sen valde jag att ha en lite orientalisk touch på den så jag hade i ingefära, kardemumma samt krossade nejlikor :)

God morgon !

Kategori: LCHF recept

Sitter och dricker min helt underbara morgon smoohie i LCHF style :) här kommer receptet på den:

1 ägg
1 dl grädde
1 dl röd mjölk
1 dl hallon/blåbär

Sen mixas allt ihop :)

Denna smoohie innehåller lite fler kolhydrater så om man vill gå ned i vikt som jag vill så bör man se över resten av sitt kolhydrats intag under dagen. I dag var det väg och mät dag som det alltid är på torsdagar. Jag har gått ned hela 1,2kg sedan förra veckan, är så glad! Vågen står nu på 63,6 kg :) alltså ca 6 kg kvar till min målvikt.

Jaha nu är man en bloggare igen..

Kategori: Allmänt

Yes! Amanda Engström har börjat blogga igen, gjorde de nämligen i nästan 1,5 år tidigare men jag lade ner den bloggen för att jag tröttnade och för att jag ansåg att de var värdelöst att lägga ned sitt liv på att skriva.

Men nu har jag helt ändrat mig och jag tror faktiskt att jag gillar att få skriva av mig ibland :) Mitt liv har ändrats en hel del sen jag bloggade sist, jag har börjat leva helt enkelt haha. I mitt liv ingår bla. min nya livsstil LCHF, de har ändrat allt i min vardag totalt kan jag lova och jag antar att mycket i denna blogg kommer att handla om det och min helt otroliga resa med LCHF.

Jag ska försöka fixa till denna blogg så att den ser lite normal ut samt